UTRECHT - Hoger opgeleiden die hun baan verliezen door de economische crisis kunnen aan de slag in het voortgezet onderwijs. Dat heeft de VO-raad, sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs, woensdag gemeld.

In een brief aan minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) en staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) doet de VO-raad een oproep om hierin te investeren.

In het plan stelt de VO-raad voor om het aantal opleidingsscholen van dertig in 2009 op te schroeven naar honderd in 2010. Dat leidt in 2015 tot 20.000 extra docenten. Naar verwachting zijn in dat jaar 62.400 nieuwe docenten nodig.

Sjoerd Slagter, voorzitter van de VO-raad, ziet dit plan als oplossing voor het dreigende lerarentekort, als investering in de kenniseconomie en als bijdrage om de groeiende werkloosheid tegen te gaan.

"In barre economische tijden kunt u er niet omheen om nog eens goed naar de personeelskosten te kijken. Tegelijkertijd wilt u loyale, kundige mensen behouden voor als de economie weer aantrekt. Welke mogelijkheden zijn er allemaal om te besparen op de kosten zonder pijnlijke personele ingrepen te hoeven doen?

Bij de meeste organisaties vormen de personeelskosten de hoogste kostenpost. In de huidige, economisch onzekere tijd is het voor werkgevers zaak het personeel blijvend goed te belonen, zonder dat dit de organisatie meer geld kost dan noodzakelijk is. U kunt dat alleen bewerkstelligen met kennis en bewustzijn van de kosten en met kennis van de (goedkopere) vormen van belonen, zonder dat uw mensen het voelen in hun portemonnee.

Arbeidsovereenkomst wijzigen?
Een manier om te besparen op de personeelskosten is een wijziging doorvoeren in de arbeidsovereenkomst, bijvoorbeeld ten aanzien van de beloning of bepaalde arbeidsvoorwaarden. Kan dit zomaar? Als de arbeidsovereenkomst eenmaal getekend is, lijkt het logisch dat deze niet meer aangepast mag worden, tot partijen een volgende overeenkomst sluiten. Toch is dit niet altijd het geval. In heel uitzonderlijke situaties mag de werkgever een arbeidsovereenkomst aanpassen.

Het kan zijn dat een werkgever al in het contract heeft laten opnemen dat hij de arbeidsvoorwaarden eenzijdig mag wijzigen. Dit heet een wijzigingsbeding. Toch betekent dit niet dat de werkgever de voorwaarden zomaar op elk moment mag wijzigen. Overigens mag een werkgever, die niet een wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst heeft laten opnemen, in bijzondere gevallen toch de overeenkomst eenzijdig wijzigen. Een werknemer is verplicht de veranderingen in het contract toe te staan, als het gaat om ‘een redelijk voorstel van de werkgever bij gewijzigde (financiële) bedrijfsomstandigheden’.

Fiscale voordelen
In Nederland is het verschil tussen bruto- en nettolonen tamelijk groot. Dit maakt arbeid duur. Een salaris hoeft niet altijd alleen uit geld te bestaan. De wetgever stelt u mogelijkheden ter beschikking waarmee u de loonkosten kunt drukken. Over bepaalde beloningsvormen en kostenvergoedingen hoeft de werkgever (nagenoeg) geen of slechts tot een beperkt bedrag loonheffingen te betalen. Het is dus voor u belangrijk dat u op de hoogte bent van de (niet-)fiscale faciliteiten die er op het gebied van arbeid zijn. Met die kennis kunt u uw personeelskosten verlagen.

Zowel u als uw werknemers kunnen zich fiscaal verrijken met:
Een kostenvergoeding: (de werkgever bespaart zich werkgeverslasten, zoals het werkgeversaandeel werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke werkgeversbijdrage Zvw. De werknemer ontvangt de vergoeding vrij);
Spaarregelingen: ( voor werkgever direct aftrekbaar );
Pensioensrechten: ( pensioenheffingen zijn onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld van loonheffingen );
Loon in natura: (de werkgever hoeft over loon in natura vaak een lager bedrag aan loonheffingen te betalen. Ook de werknemer draagt dan minder loonheffingen);
Overig vrijgesteld loon: zoals de fiscale jubileumgratificatie (zowel werkgever als werknemer zijn over deze vormen van loon geen loonheffingen, respectievelijk werkgeverslasten verschuldigd).

Drastischer maatregelen
Er komt misschien een tijd dat u nog drastischer moet ingrijpen en dat u allerlei leuke faciliteiten voor uw personeel overboord moet gooien. U kunt bijvoorbeeld de volgende maatregelen treffen:
- Werknemers die zonder mobiele telefoon kunnen functioneren, moeten de mobiele telefoon inleveren of u stelt een bepaald aantal door u te vergoeden belminuten ter beschikking;
- Werknemers die hun werkzaamheden zonder een auto van de zaak kunnen verrichten, moeten de auto inleveren. Stel ter compensatie een carpoolregeling;
- Betaal alle overwerkuren in vrije uren uit;
- Versober bonussen of laat bonussen afhangen van resultaten over een langere periode;
- Beperk het aantal personeelsfeestjes;
- Verhoog de kantineprijzen;
- Stoot, zodra het huurcontract het toelaat, een aantal voor personeel gehuurde parkeerplaatsen af;
- Als een werknemer vertrekt, bekijk dan welke werknemers delen van zijn werkzaamheden kunnen overnemen;
- Laat werknemers een dag in de week (afhankelijk van de functie) een dag thuiswerken en creëer flexplekken, zodat u minder huisvestingskosten heeft. "

Deze maatregelingen kunnen goed van pas komen, vaak wordt meteen gedacht aan ontslagen. Het kan ook anders. Veel werkgevers zullen hier niet meteen aan denken. Het is daarom ontzettend goed voor de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. U staat niet meteen op straat en in deze tijden vrezen veel werknemers daarvoor.
Het zou goed zijn als iedere werkgever hiermee bekend wordt gemaakt. En tevens ook de werknemers, hiermee staan ze sterker en kunnen ze ontslag proberen te voorkomen.

(Bron:
http://www.hrpraktijk.nl/nieuws/artikelen/zo-bespaart-u-(pijnloos)-op-de-personeelskosten.312337.lynkx )

De laatste maanden was het ziekteverzuim wat lager dan een jaar geleden. Dit is opvallend omdat er nu al een griepepidemie is geweest, terwijl die vorig jaar nog moest beginnen. Arboned stelt dat de economische crisis de oorzaak is van het lagere verzuim. Dit meldt Intermediair.
Uit metingen van Arboned blijkt dat er in december, januari en begin februari iets minder ziekmeldingen waren dan een jaar eerder. Arboned concludeert uit het op zich geringe verschil dat werknemers bang zijn hun baan te verliezen en daarom niet thuis durven te blijven.


Griepepidemie
Carl Koppeschaar van Degrotegriepmeting.nl kan zich vinden in de conclusie van ArboNed. Dit jaar was er namelijk een griepepidemie in de periode waarover Arboned heeft gemeten en vorig jaar niet. “De griepepidemie viel dit jaar eerder dan vorig jaar. Toen moest de epidemie in februari nog beginnen, terwijl de epidemie nu al op zijn retour is.”

Simulanten
Volgens een meting van Koppeschaars bleven de mensen die tijdens de afgelopen griepepidemie echt griep hadden net zo vaak thuis als in eerdere jaren. “Er waren dus waarschijnlijk minder simulanten dan vorig jaar. En mensen die vorig jaar thuisbleven met een stevige verkoudheid gingen nu wel aan het werk om aldaar door te snotteren of te hoesten.”
(Bron: HR Praktijk)

Zoals te lezen is in dit bericht heeft de crisis invloed op het ziekteverzuim binnen bedrijven. Echter brengt het ook risico’s met zicht mee. Op het moment dat een zieke medewerker toch op de werkvloer verschijnt, kan hij/zij zijn/haar collega’s besmetten. Dit kan een kettingreactie hebben op de gehele afdeling of meerdere afdelingen.

Al met al heeft het een goede invloed op het grijs en zwart ziekteverzuim binnen bedrijven. Want op het moment dat en medewerker echt niet in staat is om te werken zal deze thuisblijven, ongeacht een credit crisis of niet.

DEN HAAG - De ChristenUnie wil langdurig werklozen die gedwongen worden om werk te accepteren onder hun opleidingsniveau, meer keus geven in de banen die ze krijgen aangeboden.
Tweede Kamerlid Cynthia Ortega van de kleinste regeringspartij vindt dat werklozen in dit geval minimaal drie functies aangeboden moeten krijgen. Dat gaat Ortega dinsdag in de Kamer voorstellen bij de behandeling van het wetsvoorstel van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) om het begrip passende arbeid in de WW te verruimen.

Hierdoor moeten mensen na een jaar werkloosheidsuitkering te hebben ontvangen, zonodig lager geschoold werk accepteren. Ook al betaalt dat werk minder dan de uitkering die ze ontvangen.

Gemotiveerd
Volgens Ortega is werk ''te verkiezen boven thuiszitten''. Maar ze twijfelt of wel de juiste werknemers op de juiste plek terechtkomen. Door mensen iets te kiezen te geven, hoopt ze dat de werklozen beter gemotiveerd worden.
Dat zou ook van belang zijn voor werkgevers. Die zitten volgens haar niet te wachten op overgekwalificeerde en ongemotiveerde werknemers, omdat die vaak snel vertrekken.