"Het kabinet heeft 3,2 miljard euro aan besparingen ingeboekt voor volgend jaar door het hanteren van de nullijn voor salarissen in de collectieve sector bij onderhandelingen over nieuwe CAO’s. Dat heeft minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) woensdag gezegd tijdens een toelichting op de anticrisismaatregelen van het kabinet.

Loonstijging richting nul
Donner heeft van de vakbonden geen harde toezegging gekregen over bevriezing van de salarissen in het sociaal akkoord dat dinsdagavond is gesloten. Desondanks zei hij ervan uit te gaan dat de loonstijging de komende tijd richting nul zal dalen.
Een van de eerste
CAO's in de publieke sector die binnenkort vernieuwd moet worden, is die voor gemeenteambtenaren. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft als werkgever eerder deze maand al aangekondigd de nullijn te hanteren. Dat noemde de Abvakabo FNV toen 'absoluut onbespreekbaar en onbestaanbaar'.

Solidair met gepensioneerden
Maar Donner gaat ervan uit dat vakbonden 'solidair' zullen zijn met gepensioneerden die door de problemen bij pensioenfondsen geen indexatie krijgen en daarmee hun uitkering niet gecorrigeerd zien voor inflatie. Volgens de minister kunnen de bonden de inflatie laag houden als zij hun looneisen voldoende matigen..

'Met z'n allen'
Volgens Donner is iedereen beter af als 'we met z'n allen zeggen: we doen het even met z'n allen wat minder''. Hij stelde dat ook de overheid haar best doet om de lasten niet te verhogen. Als de inflatie naar nul gaat, net als de lasten en de lonen, dan hebben we allemaal hetzelfde en heeft er niemand last van', aldus de bewindsman."

Minister Donner bedenkt het zo slecht nog niet, vooral als we met z'n allen zeggen, we doen het even met z'n allen wat minder. Maar gaat dit plan in de praktijk ook werken, een mens is en blijft een machts mens en daarbij speelt geld ook een rol.. Heeft deze 'bevriezing' ook gevolgen voor in de toekomst? Zal het na de crisis er allemaal dubbel bij moeten of blijven de salarissen net zo geleidelijk stijgen als nu?

Het is natuurlijk altijd moeilijk wat nu de beste oplossing is, maar een ding is zeker er zal op een hele korte termijn wat moeten gaan gebeuren!
DEN HAAG - De drie coalitiepartijen hebben besloten tot het verhogen van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. De Sociaal-Economische Raad kan advies over eventuele alternatieven uitbrengen, maar het besluit is aan de politiek.
afbeelding vergroten
Premier Jan Peter Balkenende. FOTO ANP

Dat stelde premier Jan Peter Balkenende woendag in een toelichting op het pakket crisismaatregelen van het kabinet. De SER krijgt tot 1 oktober de tijd om met alternatieven te komen die evenveel geld opbrengen. Het kabinet zal het SER-advies volgens de premier als ,,zwaarwegend'' beschouwen, maar hij wees erop dat ,,hele zware argumenten'' nodig zijn om van het huidige kabinetsstandpunt af te wijken.
Bekend is dat vakcentrale FNV fel tegen een verhoging van de pensioenleeftijd is.

(ANP) http://www.ad.nl/binnenland/3102190/AOWleeftijd_is_besluit_coalitie.html

Als mensen tot hun 67e moeten doorwerken voor hun AOW houdt dit ook in dat de werkzaamheden vaker zullen moeten worden aangepast. Ook al worden mensen gemiddeld gezien steeds ouder, er zullen altijd mensen zijn die rond hun 60e al moeten beginnen met afbouwen. Enkele positieve zijden zijn de besparingen die het oplevert, nu wordt er voor de volgende generatie wel degelijk minder druk gelegd om het huidige sociale bestel intact te houden. Waar we rekening mee moeten houden is de intensiteit van de invoering, iemand ineens 2 jaar extra werk door de strot duwen is voor niemand fijn.

De
HILVERSUM - En of het een lounge-generatie is; kinderen leggen op dertigers een zware druk. Ruim 40 procent van de dertigers vindt dat kinderen hun carrière in de weg staan.

Dat blijkt uit een groot onderzoek van AVRO Radio 1-programma De Praktijk onder bijna 1400 mensen.

Het onderzoek is uitgevoerd door Ruigrok I Netpanel. Dat onderzoeksbureau constateerde dat 60 procent van de dertigers vindt dat kinderen hun sociale leven in de weg staan.

De helft ervaart zijn kroost als een belemmering voor zijn relatie. En als een financiële belasting. Een derde van degenen die aan kinderen denken, vraagt zich of dat financieel wel is op te brengen.

Schoonmaken

Bijna zes op de tien dertigers, met en zonder kinderen, komen door de druk van het leven te weinig toe aan schoonmaken, constateerden de onderzoekers. Vijf op de tien geeft aan door die spanning zijn vrienden te weinig te zien, onvoldoende te ontspannen en te weinig uit te gaan. Vier op de tien dertigers zegt door die druk zelfs een ondermaats liefdesleven te hebben.

Een kwart heeft, doordat het hem of haar allemaal te veel werd, wel eens tijdelijk niet gewerkt. Eenzelfde aantal zegt dan ook het gevoel te hebben in een spagaat te zitten tussen werk en privé en denkt aan een andere baan.

Zichzelf

Een overgrote meerderheid van 70 procent zegt het dertigerdilemma in zijn omgeving te kennen en 55 procent herkent dat bij zichzelf.

De AVRO besteedt donderdag uitgebreid aandacht aan dertigers en de dilemma's. Naast De Praktijk op de radio wordt om 20.30 uur op Nederland 3 het programma Zóóó30! uitgezonden.

© ANP Bron: http://www.nu.nl/economie/1938820/kinderen-valt-ambitieuze-dertigers-zwaar.html

Dit nieuwsbericht geeft aan dat er steeds meer individualisering op gang komt. Mensen zijn eerder geneigd om aan zichzelf te denken, dus ook om alleen voor zichzelf te willen werken. Het hebben van kinderen zien ze als een last en zou ten koste gaan van hun luxe leventje.
Vaak is hun loopbaan hier ook op afgestemd, de keuzes die ze maken en de standvastigheid van een baan is heel anders dan voor mensen die wel kinderen hebben. Voor mij rest 1 vraag: komt deze andere manier van denken door wat van het individu gevraagd wordt, of om een bepaalde luxe te blijven herbergen?


23 maart 2009 - Nederlandse hoogopgeleide werknemers maken zich vrijwel geen zorgen om hun baan. De economische crisis heeft er slechts bij een enkeling toe geleid dat hij lagere eisen stelt aan een nieuwe baan. Onderzoek van `Intermediair` onder 950 werknemers wijst dat uit.

Van de ondervraagde werknemers maakt 64% zich geen zorgen over de recessie. Bijna 25% denkt wel dat zijn werkgever het dit jaar moeilijk gaat krijgen. Een ruime meerderheid (80%) kijkt uit naar een andere baan, maar slechts 17% is actief op zoek. Van de ondervraagde personen denkt 60% dat het moeilijker wordt om een baan te vinden. Slechts 13% stelt lagere eisen aan een nieuwe baan.

Volgens loopbaanbegeleider Henny van der Schraaf van HS&P zouden hoogopgeleiden zich wel moeten bezinnen op hun loopbaan. Hij denkt dat er vraag zal komen naar andere functies, zoals crisismanagers of innovatoren. Hoogopgeleiden spelen daar volgens hem nog te weinig op in. Uit het Intermediaironderzoek blijkt dat hoogopgeleiden pas bereid zijn hun wensen en eisen aan te passen wanneer zij door de crisis hun baan zijn kwijtgeraakt.

Bron(nen):Intermediair (12-3-2009)
Bron: MD Weekly

Ik denk dat het zo is dat deze hoogopgeleiden niet in actie komen zolang ze nog goed zitten, maar dat is niet zo raar. Als jouw functie nog "veilig" is dan lijkt het mij logisch dat je jezelf niet onnodig zorgen gaat maken of op zoek gaat naar een andere functie in of om het berijf.

Ook denk ik dat de hoogopgeleiden weten dat zij goede papieren op zakken hebben om, wanneer nodig, over te stappen naar een andere functie.

Werknemers die voor minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn verklaard, hebben moeite hun baan te behouden. Onderzoek van Regioplan in opdracht van de Stichting van de Arbeid wijst dit uit.
De zogeheten 35-minners hebben geen recht op een WIA-uitkering. Van hen had 62 procent eind juni 2008 een baan. Het aantal werkende 35-minners vertoont daarmee een stijgende lijn. Eind 2007 had 57 procent een baan en eind 2006 was dit nog maar 51 procent.

Teleurgesteld
Toch zijn vakbonden en werkgevers teleurgesteld over de onderzoeksresultaten. Zij zijn vanaf 2006 verantwoordelijk voor het aan het werk houden van de werknemers die voor minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn verklaard.

FNV-bestuurder Leo Hartveld zegt in Trouw dat de resultaten van het onderzoek haaks staan op gemaakte afspraken. Daarnaast zal het volgens hem alleen maar moeilijker worden om de mensen werk te geven vanwege de economische crisis.

Niet duurzaam

De 35-minners hebben moeite hun werk voor langere tijd te behouden. Meer dan 50 procent verliest binnen twee jaar zijn of haar baan.

Het percentage wisselt overigens sterk per sector. In de schoonmaakbranche en de uitzendbranche (35-minners in dienst van een uitzendonderneming) heeft maar 20 procent na een jaar nog een baan. Bij de overheid en zakelijke dienstverlening is dit meer dan de helft.

(BRON: HR Praktijk)

Voor bedrijven loont het vaker niet dan wel om deze werknemers in dienst te hebben. Ze zijn minder productief dan een "normale" werknemer, ze kosten meer en leveren minder op. Zeker nu met de crisis zullen werkgever minder snel 35 minners aannemen.

Als het al zo is voor de crisis dat meer dan 50% hun baan verliest binnen 2 jaar zullen deze aantallen niet verbeteren tijdens de crisis.