"Nederlandse werkgevers denken ook het komende kwartaal minder personeel aan te nemen. Vooral in het noorden en oosten van het land valt de werkgelegenheid terug. Dat blijkt uit een onderzoek van uitzendbureau Manpower.

Het netto werkgelegenheidscijfer daalt in het tweede kwartaal van 2009 naar +4 procent. Hiermee is het cijfer gezakt naar een percentage dat voor het laatst in het derde kwartaal van 2006 werd genoteerd. Toch zijn Nederlandse werkgevers optimistischer dan hun collega werkgevers in bijna alle 16 Europese landen waar het onderzoek heeft plaatsgevonden.


Van de 9 sectoren verwachten werkgevers in 7 sectoren een daling in het netto werkgelegenheidscijfer ten opzichte van het afgelopen kwartaal. De grootste dalers zijn Transport, Opslag en Communicatie (van 15 naar 3 procent) en de sector Mijnbouw en Delfstofwinning (van 12 naar 3 procent). De grootste terugval in werkgelegenheid is te vinden in het oosten en noorden van het land.

Minste terugval
Op jaarbasis zijn de ontwikkelingen bij de Overheid en maatschappelijke dienstverlening (van +3 naar +2 procent) en de Groothandel, detailhandel en horeca nog het meest positief (van +6 naar +5 procent). (bron: http://personeelsnet.nl/dossier.php?Id=4188&waar=9)"

Ik denk dat het logisch is dat bedrijven in deze tijd minder snel personeel aan nemen. Bedrijven lossen vacatures intern op door de taken te verdelen over het personeel wat er is. Dit is goedkoop en kost weinig tijd. Wel heb je werknemers nodig die dit willen doen voor zolang het nodig is.

3 reacties

  1. Anoniem on 19 maart 2009 om 11:29

    De daling van werkgelegenheid kun je ook zien als een soort kans voor de mensen die al werken, doordat ze meer verantwoordelijkheid en taken krijgen kunnen ze op een later tijdstip meer eisen. En daarbij zijn ze verzekerd van een baan. Het is natuurlijk erg vervelend voor de werknemers die worden ontslagen of niet worden aangenomen.
    Voor de werknemers die nog aan het werk zijn moeten dit zien als een kans!

     
  2. Erik on 24 maart 2009 om 09:15

    Het is niet gek dat er minder mensen aangenomen worden. Bedrijven zijn zelf aan het overleven in deze economie. Een manier om te overleven is het ontslaan van mensen of een personeelsstop.

    Ook maken bedrijven gebruik van het intern solliciteren. Hierdoor weten bedrijven wat voor vlees ze in de kuip hebben.

     
  3. Martijn on 28 maart 2009 om 20:49

    Lesje logica:
    Als er niets te doen is, dan is er ook niets nodig.

    Als werknemers nodig zijn, dan ontstaat er vraag. En vraag wordt vanzelf ingevuld. Het enige probleem is nu dat er weinig vraag is. Het vertrouwen zal een beetje terug moeten komen..

     


Een reactie posten