DEN HAAG - De drie coalitiepartijen hebben besloten tot het verhogen van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. De Sociaal-Economische Raad kan advies over eventuele alternatieven uitbrengen, maar het besluit is aan de politiek.
afbeelding vergroten
Premier Jan Peter Balkenende. FOTO ANP

Dat stelde premier Jan Peter Balkenende woendag in een toelichting op het pakket crisismaatregelen van het kabinet. De SER krijgt tot 1 oktober de tijd om met alternatieven te komen die evenveel geld opbrengen. Het kabinet zal het SER-advies volgens de premier als ,,zwaarwegend'' beschouwen, maar hij wees erop dat ,,hele zware argumenten'' nodig zijn om van het huidige kabinetsstandpunt af te wijken.
Bekend is dat vakcentrale FNV fel tegen een verhoging van de pensioenleeftijd is.

(ANP) http://www.ad.nl/binnenland/3102190/AOWleeftijd_is_besluit_coalitie.html

Als mensen tot hun 67e moeten doorwerken voor hun AOW houdt dit ook in dat de werkzaamheden vaker zullen moeten worden aangepast. Ook al worden mensen gemiddeld gezien steeds ouder, er zullen altijd mensen zijn die rond hun 60e al moeten beginnen met afbouwen. Enkele positieve zijden zijn de besparingen die het oplevert, nu wordt er voor de volgende generatie wel degelijk minder druk gelegd om het huidige sociale bestel intact te houden. Waar we rekening mee moeten houden is de intensiteit van de invoering, iemand ineens 2 jaar extra werk door de strot duwen is voor niemand fijn.

De

3 reacties

  1. Anoniem on 26 maart 2009 om 16:04

    Ik vind het erg belangrijk dat het kabinet een tweedeling maakt in zwaar fysiek werk en minder zwaar fysiek werk.. Zodat mensen met zwaar fysiek werk (zoals de bouw, wegenbouw, enz.) wel met pensioen mogen gaan met hun 65ste en mensen met minder zwaar fysiek werk tot hun 67ste.. Hierdoor krijg je misschien ook wel weer wat meer aantrekking op de fysiek zware banen, wat de laatste tijd een stuk minder is.

     
  2. Suzanne on 26 maart 2009 om 16:27

    Ik sluit mij ten eerste helemaal aan bij het commentaar van Linda. Ik ben het met haar eens dat je, door onderscheid te maken tussen zwaar en minder zwaar werk, twee vliegen in 1 klap slaat. Je maakt ten eerste het deelgebied aantrekkelijker, maar als je nu in de krant kijkt lees je over vele mensen in de bouw die bijvoorbeeld zeggen dat ze wel willen doorwerken, maar het werk is fysiek gewoon te zwaar om het op "je oude dag" nog te doen.
    Wat je zegt in je laatste zin: mensen ineens 2 jaar door hun strot douwen, volgens mij is dat niet zo. Wat ik heb gehoord is dat deze regeling niet geldt voor mensen die de leeftijd van 50 al hebben bereikt. ALs ik het goed heb begrepen vallen deze mensen nog onder de "oude regeling".

     
  3. Erik on 29 maart 2009 om 14:05

    De pensioenleeftijd moet tussen 2016 en 2040 geleidelijk worden opgeschroefd naar 67 jaar. Tegen die tijd zullen er ook weer andere maatregelen getroffen zijn. Mensen zijn er nooit voor om langer te werken! Dit gaat ten koste van hun eigen tijd en mensen zijn, wat dat betreft, egoïstisch ingesteld.

    Wat Linda zegt klopt, maar een bouwvakker zal niet snel van 9 tot 17u achter de computer kruipen. Zij hebben gekozen om met hun handen te werken.

     


Een reactie posten