"Het kabinet heeft 3,2 miljard euro aan besparingen ingeboekt voor volgend jaar door het hanteren van de nullijn voor salarissen in de collectieve sector bij onderhandelingen over nieuwe CAO’s. Dat heeft minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) woensdag gezegd tijdens een toelichting op de anticrisismaatregelen van het kabinet.

Loonstijging richting nul
Donner heeft van de vakbonden geen harde toezegging gekregen over bevriezing van de salarissen in het sociaal akkoord dat dinsdagavond is gesloten. Desondanks zei hij ervan uit te gaan dat de loonstijging de komende tijd richting nul zal dalen.
Een van de eerste
CAO's in de publieke sector die binnenkort vernieuwd moet worden, is die voor gemeenteambtenaren. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft als werkgever eerder deze maand al aangekondigd de nullijn te hanteren. Dat noemde de Abvakabo FNV toen 'absoluut onbespreekbaar en onbestaanbaar'.

Solidair met gepensioneerden
Maar Donner gaat ervan uit dat vakbonden 'solidair' zullen zijn met gepensioneerden die door de problemen bij pensioenfondsen geen indexatie krijgen en daarmee hun uitkering niet gecorrigeerd zien voor inflatie. Volgens de minister kunnen de bonden de inflatie laag houden als zij hun looneisen voldoende matigen..

'Met z'n allen'
Volgens Donner is iedereen beter af als 'we met z'n allen zeggen: we doen het even met z'n allen wat minder''. Hij stelde dat ook de overheid haar best doet om de lasten niet te verhogen. Als de inflatie naar nul gaat, net als de lasten en de lonen, dan hebben we allemaal hetzelfde en heeft er niemand last van', aldus de bewindsman."

Minister Donner bedenkt het zo slecht nog niet, vooral als we met z'n allen zeggen, we doen het even met z'n allen wat minder. Maar gaat dit plan in de praktijk ook werken, een mens is en blijft een machts mens en daarbij speelt geld ook een rol.. Heeft deze 'bevriezing' ook gevolgen voor in de toekomst? Zal het na de crisis er allemaal dubbel bij moeten of blijven de salarissen net zo geleidelijk stijgen als nu?

Het is natuurlijk altijd moeilijk wat nu de beste oplossing is, maar een ding is zeker er zal op een hele korte termijn wat moeten gaan gebeuren!

3 reacties

  1. Suzanne on 26 maart 2009 om 21:04

    Ik denk dat het inderdaad belangrijk is dat íedereen het met een beetje minder moet doen. Allemaal moeten we uit deze crisis zien te komen dus ook de mensen in een hoge rang op de maatschappelijke ladder moeten dingen in gaan leveren.
    Ik denk dat dat het grootste probleem is. Er wordt veel stampij gemaakt over de bonussen die iedereen in moet leveren, maar minder zichtbaar is wat de minder bedeelden moeten inleveren en dat brengen ze ook niet in de publiciteit.

     
  2. Martijn on 28 maart 2009 om 20:25

    Een crisis aangaan met betuttelende maatregelen gaat mij heel ver. De economie is een op vertrouwen berust systeem, met bevriezing van de lonen krijgt de overheid de burger niet aan de positieve zijde.

    Het zou slecht zijn wanneer de overheid niets probeert te doen, of erger nog: dingen schone schijn laat lijken. Wat mij betreft zullen we moeten kijken naar de EU en de loonstijging in de landen om ons heen. We leven in een internationaal tijdperk, daarom zullen we verder moeten kijken dan alleen de functies in Nederland. Hoogopgeleiden zijn zo naar het buitenland vertrokken...

     
  3. Erik on 29 maart 2009 om 14:10

    Ik ben het eens met Martijn. Op dit moment zijn veel producten goedkoper in andere EU landen en wordt er veel geïmporteerd door consumenten. Door de bevriezing van de salarissen werk je dit gedrag meer in de hand en zal er minder geld uitgegeven worden binnen NL zelf. Dit is niet goed voor de economie, welke niet kan draaien als er geen geld ingestoken wordt.

    Op het moment dat ik in het buitenland (denk aan België of duitsland) aanzienlijk meer kan verdienen, zou ik er over nagaan denken om daar te werken. En ik ben de enige niet, denk ik.

     


Een reactie posten