Werknemers die voor minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn verklaard, hebben moeite hun baan te behouden. Onderzoek van Regioplan in opdracht van de Stichting van de Arbeid wijst dit uit.
De zogeheten 35-minners hebben geen recht op een WIA-uitkering. Van hen had 62 procent eind juni 2008 een baan. Het aantal werkende 35-minners vertoont daarmee een stijgende lijn. Eind 2007 had 57 procent een baan en eind 2006 was dit nog maar 51 procent.

Teleurgesteld
Toch zijn vakbonden en werkgevers teleurgesteld over de onderzoeksresultaten. Zij zijn vanaf 2006 verantwoordelijk voor het aan het werk houden van de werknemers die voor minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn verklaard.

FNV-bestuurder Leo Hartveld zegt in Trouw dat de resultaten van het onderzoek haaks staan op gemaakte afspraken. Daarnaast zal het volgens hem alleen maar moeilijker worden om de mensen werk te geven vanwege de economische crisis.

Niet duurzaam

De 35-minners hebben moeite hun werk voor langere tijd te behouden. Meer dan 50 procent verliest binnen twee jaar zijn of haar baan.

Het percentage wisselt overigens sterk per sector. In de schoonmaakbranche en de uitzendbranche (35-minners in dienst van een uitzendonderneming) heeft maar 20 procent na een jaar nog een baan. Bij de overheid en zakelijke dienstverlening is dit meer dan de helft.

(BRON: HR Praktijk)

Voor bedrijven loont het vaker niet dan wel om deze werknemers in dienst te hebben. Ze zijn minder productief dan een "normale" werknemer, ze kosten meer en leveren minder op. Zeker nu met de crisis zullen werkgever minder snel 35 minners aannemen.

Als het al zo is voor de crisis dat meer dan 50% hun baan verliest binnen 2 jaar zullen deze aantallen niet verbeteren tijdens de crisis.

3 reacties

  1. Suzanne on 24 maart 2009 om 21:49

    Tegenwoordig is er volgens mij de WAJONG regeling. Die zorgt er voor dat er gekeken wordt naar wat een persoon nog kan, en minder naar wat hij niet meer kan. Dit is een hele uitkomst voor de personen die onder deze WAJONG regeling valt en bedrijven krijgen zelfs subsidie als ze deze mensen in dienst nemen. In dat opzicht is het voor het bedrijf een uitkomst maar ook voor het personeel. In hoeverre deze mensen dezelfde kans hebben om hun baan te behouden weet ik niet, maar er zijn genoeg mogelijkheden om deze mensen een optimale werkplek te bieden

     
  2. Anoniem on 26 maart 2009 om 15:52

    Even op suzanne' reactie, de WAJONG regeling is voor jongeren onder de 27 die arbeidsongeschikt raken..

    Dat beperkt arbeidsongeschikte moeilijker hun baan houden is niet zo heel gek. Voor de crisis zat iedereen op zijn/haar geld, alles moest duurder en iedereen gaf meer uit. En nu zit weer iedereen op zijn/haar geld, want nu moeten ze oppassen met uitgeven. Het geld werd voor 2009 niet uitgegeven aan mensen die het 'wat moeilijker' hadden, nee eigen luxe was veel belangrijker.

    Het is toch eigenlijk te belachelijk voor woorden dat als mensen heel erg graag willen gaan werken, maar thuis worden gehouden omdat ze misschien maar 80 dingen op een dag kunnen i.p.v. 100.
    Al die mensen die te lui zijn om te komen gaan werken en overal een stokje voor steken, die mensen moeten thuis gehouden worden.

     
  3. Martijn on 28 maart 2009 om 20:33

    @Linda:
    Meen je echt dat je vindt dat luie mensen thuis moeten zitten?

    Nu even de reactie:
    Is het sowieso niet verplicht om als werkgever eerst te kijken naar aanpassing van de werkzaamheden en de werkplek? En als dat niet tot de mogelijkheden behoort, dan is deze persoon nog steeds arbeidsongeschikt?

    Werkgevers zijn in deze tijden op zoek naar het goedkoopste, maar geschikte personeel. Tijd voor deze arbeidsongeschikten om zich aan te bieden voor een marktconform salaris. Als er geen markt voor je is, zorg dan dat je die maakt.

     


Een reactie posten