HILVERSUM - En of het een lounge-generatie is; kinderen leggen op dertigers een zware druk. Ruim 40 procent van de dertigers vindt dat kinderen hun carrière in de weg staan.

Dat blijkt uit een groot onderzoek van AVRO Radio 1-programma De Praktijk onder bijna 1400 mensen.

Het onderzoek is uitgevoerd door Ruigrok I Netpanel. Dat onderzoeksbureau constateerde dat 60 procent van de dertigers vindt dat kinderen hun sociale leven in de weg staan.

De helft ervaart zijn kroost als een belemmering voor zijn relatie. En als een financiële belasting. Een derde van degenen die aan kinderen denken, vraagt zich of dat financieel wel is op te brengen.

Schoonmaken

Bijna zes op de tien dertigers, met en zonder kinderen, komen door de druk van het leven te weinig toe aan schoonmaken, constateerden de onderzoekers. Vijf op de tien geeft aan door die spanning zijn vrienden te weinig te zien, onvoldoende te ontspannen en te weinig uit te gaan. Vier op de tien dertigers zegt door die druk zelfs een ondermaats liefdesleven te hebben.

Een kwart heeft, doordat het hem of haar allemaal te veel werd, wel eens tijdelijk niet gewerkt. Eenzelfde aantal zegt dan ook het gevoel te hebben in een spagaat te zitten tussen werk en privé en denkt aan een andere baan.

Zichzelf

Een overgrote meerderheid van 70 procent zegt het dertigerdilemma in zijn omgeving te kennen en 55 procent herkent dat bij zichzelf.

De AVRO besteedt donderdag uitgebreid aandacht aan dertigers en de dilemma's. Naast De Praktijk op de radio wordt om 20.30 uur op Nederland 3 het programma Zóóó30! uitgezonden.

© ANP Bron: http://www.nu.nl/economie/1938820/kinderen-valt-ambitieuze-dertigers-zwaar.html

Dit nieuwsbericht geeft aan dat er steeds meer individualisering op gang komt. Mensen zijn eerder geneigd om aan zichzelf te denken, dus ook om alleen voor zichzelf te willen werken. Het hebben van kinderen zien ze als een last en zou ten koste gaan van hun luxe leventje.
Vaak is hun loopbaan hier ook op afgestemd, de keuzes die ze maken en de standvastigheid van een baan is heel anders dan voor mensen die wel kinderen hebben. Voor mij rest 1 vraag: komt deze andere manier van denken door wat van het individu gevraagd wordt, of om een bepaalde luxe te blijven herbergen?


3 reacties

  1. Anoniem on 26 maart 2009 om 15:59

    Het is natuurlijk de laatste aantal generaties zo dat er meer mensen gaan studeren, ze kopen op latere leeftijd een huis en denken ook pas laat aan kinderen. Na je afstuderen wil je eerst carriëre maken en dan ben je zo de 30 gepasseerd. Wat wil je dan?
    Ik vind het wel begrijpelijk dat het niet meer zo vanzelf sprekend is dat je kinderen krijgt.. Je hebt hard gestudeerd en ziet een bepaald beeld voor je, wat je wilt gaan bereiken. En dan vooral als vrouw zijnde moet je na verloop van tijd keuzes gaan maken en is die lange tijd studie dan belangrijk of weegt die dan meer af tegenover kinderen krijgen..

     
  2. Suzanne on 26 maart 2009 om 16:21

    Het klopt inderdaad dat er andere keuzes gemaakt worden de laatste generaties. Vroeger was het vanzelfsprekend dat, als vrouwen getrouwd waren en kinderen hadden, zij voor de kinderen gingen zorgen en "huisvrouw" werden. Tegenwoordig willen en kúnnen vrouwen carrière maken en hebben zij ook een kans op de arbeidsmarkt. Er zijn natuurlijk altijd mensen die specifiek kiezen voor "luxe" zoals jij het noemt, maar ik denk ook zeker dat het komt door wat er van het individu gevraagd wordt!

     
  3. Erik on 29 maart 2009 om 13:57

    Het is algemeen bekend dat er véél tijd besteed moet worden aan kinderen. Ik kan me goed voorstellen dat dat ten koste gaat van de carrière, tijd om door te brengen met vrienden en dergelijke.

    Tegenwoordig is het niet meer dat op het moment dat een stel kinderen krijgt, en een gezin wordt, dat de vrouw full time moeder wordt. Veel gezinnen kunnen het niet permitteren om een kostwinner te hebben. Naast de acht uur slapen en acht uur werken blijft er weinig tijd over voor andere dingen naast het huishouden en dergelijke.

     


Een reactie posten