23 maart 2009 - Nederlandse hoogopgeleide werknemers maken zich vrijwel geen zorgen om hun baan. De economische crisis heeft er slechts bij een enkeling toe geleid dat hij lagere eisen stelt aan een nieuwe baan. Onderzoek van `Intermediair` onder 950 werknemers wijst dat uit.

Van de ondervraagde werknemers maakt 64% zich geen zorgen over de recessie. Bijna 25% denkt wel dat zijn werkgever het dit jaar moeilijk gaat krijgen. Een ruime meerderheid (80%) kijkt uit naar een andere baan, maar slechts 17% is actief op zoek. Van de ondervraagde personen denkt 60% dat het moeilijker wordt om een baan te vinden. Slechts 13% stelt lagere eisen aan een nieuwe baan.

Volgens loopbaanbegeleider Henny van der Schraaf van HS&P zouden hoogopgeleiden zich wel moeten bezinnen op hun loopbaan. Hij denkt dat er vraag zal komen naar andere functies, zoals crisismanagers of innovatoren. Hoogopgeleiden spelen daar volgens hem nog te weinig op in. Uit het Intermediaironderzoek blijkt dat hoogopgeleiden pas bereid zijn hun wensen en eisen aan te passen wanneer zij door de crisis hun baan zijn kwijtgeraakt.

Bron(nen):Intermediair (12-3-2009)
Bron: MD Weekly

Ik denk dat het zo is dat deze hoogopgeleiden niet in actie komen zolang ze nog goed zitten, maar dat is niet zo raar. Als jouw functie nog "veilig" is dan lijkt het mij logisch dat je jezelf niet onnodig zorgen gaat maken of op zoek gaat naar een andere functie in of om het berijf.

Ook denk ik dat de hoogopgeleiden weten dat zij goede papieren op zakken hebben om, wanneer nodig, over te stappen naar een andere functie.

3 reacties

  1. Anoniem on 27 maart 2009 om 14:08

    Hoogopgeleid of niet iedereen kijkt wel een beetje uit.. Vooral in de sectoren zoals de bouw en reclamemakerij. Deze zijn afhankelijk van wat de consument koopt en uitgeeft, doen zij dat minder zullen die sectoren dat ook merken..

    Iedereen houdt een oogje in het zeil en gaan niet roekeloos dingen doen die ze voor de recessie misschien wel gedaan hadden..

     
  2. Martijn on 28 maart 2009 om 20:29

    Linda slaat de spijker op z'n kop met haar reactie. Alle sectoren die afhankelijk zijn van andermans extra geld, zullen uit moeten kijken.

    Hoogopgeleiden zullen minder vrezen voor hun functie omdat zij zelf vaak ook een markt weten te ontdekken voor hun talenten. Als zij hun baan kwijtraken, hebben ze nog kansen. De echte 'arbeiders' hebben niet alleen concurrentie van de technologische ontwikkelingen, maar ook van de semi-hoogopgeleiden die tijdelijk werk zoeken in een lagere functie.

     
  3. Erik on 29 maart 2009 om 13:52

    Bij dit soort bericht denk ik altijd aan de slogan van Monsterboard; "Er is altijd een betere baan!" Op het moment dat mensen de kans aangeboden krijgen zullen zij hier altijd over nadenken, het is maar net hoe goed zij op hun plaats zijn binnen de organisatie wat zij met het aanbod doen.

    Als HBOer zal je je niet veel zorgen hoeven te maken, maar de lager opgeleiden zullen het wel merken. Naarmate dat de crises vordert zullen bedrijven het meer en meer merken in de portefeuille. Uiteindelijk zal het personeel het ook merken.

    En het is inderdaad wat Linda zegt, in bepaalde sectoren zullen de effecten groter zijn dan in andere. Maar dat zal de tijd ons leren...

     


Een reactie posten